skip to Main Content
Pantone Kleuren. Hoe Zit Dat Nu Eigenlijk?

Pantone kleuren. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Veel mensen werken met Pantone kleuren. Ook wij komen dit zeer regelmatig tegen in onze winkel. Wij kunnen alleen niet alle Pantone kleuren realiseren in verf. Hieronder zullen wij proberen uit te leggen hoe dat nu eigenlijk zit.

Pantone, ook wel PMS (Pantone Matching System®) genoemd, wordt gebruikt in de drukwerk branche. Deze zogenoemde PMS-waaier is geoptimaliseerd voor afdrukken op papier en het behouden van kleur op wisselende substraten. (Mat/Glossy). Deze waaier is ontwikkeld voor drukinkten. Inkten zijn van zichzelf transparant, zeer helder en worden op witte ondergronden verwerkt, waardoor er met PMS kleuren uitgepakt kan worden in helderheid.

Verf is van een heel ander kaliber. Hiervan wordt verwacht dat het snel dekt en ook verfpigmenten hebben niet de helderheid van een drukinkt en zeker niet de transparantie. Dus eigenlijk zijn we appels met peren aan het vergelijken…  Of eigenlijk, met de verkeerde waaier in de verf branche aan het werk, of met de goede waaier in de drukwerk branche aan het zoeken. 😉

Hoe komen we tot de goede kleur?

Dat kan op meerdere manieren. Gelukkig. Een heleboel Pantone kleuren zijn bij ons al omgezet naar geschikte recepten voor verf. Staat uw Pantone kleur hier niet tussen, dan hebben wij de mogelijkheid er een kleur bij te zoeken met onze spectrophotometer. Op deze manier verkleinen wij voor u al de kans dat de kleur niet te maken is. Mocht voorgaande onverhoopt niet lukken, dan gaan wij handmatig op zoek naar de dichtstbijzijnde kleur. Houdt U er dan wel rekening mee dat er verschil kan zitten in de kleur verf en de waaier. Natuurlijk kunt U in noodgevallen ook overstappen op een andere waaier, welke geschikt is voor de verf branche.

Mochten er voor U nog vragen overblijven neem dan contact met ons op via het contactformulier. Bellen mag natuurlijk ook!

 

Back To Top