skip to Main Content
Gratis verzending vanaf € 75,-
Kleurenpsychologie

Kleurenpsychologie

Wie heeft het nog nooit meegemaakt: u gaat een verfklus tegemoet, maar de desbetreffende opdrachtgever weet eigenlijk nog niet precies wat er exact voor kleur op de muren moet komen. Dat er meerdere tinten wit zijn is ‘eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht’ en het liefst willen de collega’s ‘graag nog een andere kleur op de muur, maar we kijken even wat het beste past’. Verbaas deze persoon met wat kleuren kunnen betekenen voor een ruimte en adviseer met welke verfkleur de ruimte het beste tot zijn recht komt. Kleurenpsychologie is de sleutel.

Groen
Groen zorgt voor harmonie, brengt ons tot rust en waakt over onze gezondheid. Daarom is het een fijne kleur om toe te passen in de praktijk. In kantoorruimten bijvoorbeeld creëert het een vruchtbare omgeving en thuis geeft het ons een gevoel van veiligheid. In wachtruimte van de dokter kan het mensen echt doen kalmeren.

kleurenpsych_groenewachtkamer

Blauw
Blauw staat algemeen bekend als een rustgevende kleur en geeft een gevoel van veiligheid en zekerheid. In de slaapkamer is de kleur donkerblauw ideaal; het stimuleert een zorgeloze en diepe slaap. Het is af te raden om deze kleur in leefruimtes te gebruiken, omdat het een kalmerend effect heeft. Lichtblauw stimuleert creativiteit en inspiratie. In kantoorruimtes en werkruimtes is het daarom bij uitstek de kleur voor op de muur.

kleurenpsch_blauw

Rood
In de psychologie is rood een heel krachtige kleur die passie uitstraalt. Rood heeft een stimulerend effect, waardoor de kleur erg goed past in ruimtes waar veel activiteit en beweging is. Rood komt vaak voor in fitnessruimtes, entreehallen, keukens en slaapkamers. De tint rood is ook bepalend. Kies een ondertoon, schilder eerst één vlak, en laat het vervolgens bekijken door de opdrachtgever. Eenmaal op de muur kan rood anders overkomen. Raad daarom ook aan om de kleur alleen discreet te gebruiken, of op accentmuren.

kleurenpsych_rood

Geel
Geel is een verfkleur die onmiddellijk doet denken aan een stralende zon en is daarom een kleur die bovenal vrolijkheid uitstraalt. Geel heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand en kan zelfs een genezende kracht hebben. Geel is als lichte en stralende verfkleur ideaal voor donkere kamers die gericht zijn op het noorden of het oosten. Zolderkamers of bijkeukens zullen bijvoorbeeld helemaal opfleuren met een gele tint en een zonnige uitstraling krijgen. In de woonkamer, keuken of slaapkamer kan je gele accenten aan te brengen die in combinatie met andere kleuren een tijdloze klasse uitstralen.

kleurenpsych_geel

Bruin
Bruin staat voor veiligheid. In heel wat woonkamers wordt bruin gebruikt omdat het een elegante en verfijnde kleur is. Het is ook een kleur die makkelijk te combineren valt met andere kleuren. In combinatie met wit of gebroken wit komt het heel stijlvol over. Verschillende tinten bruin maken het geheel af.

kleurenpsych_bruin

Back To Top